Tehetséggondozó Bázisiskola

TEHETSÉGGONDOZÁS

2018/2019. tanév

Év eleji beszámoló

 

2018. márciusban 24-én a Budapesten megrendezett Kárpát-medencei Tehetségnapon iskolánk ismét megkapta az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet.

A 2018/2019-es tanévben is tovább szeretnénk folytatni a már jól bevált tehetséggondozó munkát. Intézményünk Pedagógiai Programjában megfogalmazottak szerint iskolánk egyik fő feladata a tehetséggondozás, mely három pilléren nyugszik. A délelőtti nívó csoportos tanítás magyar és matematika tantárgyakból.

A délutáni oktatás során a művészeti iskolában több tanszakon: a már hagyományossá vált képző, néptánc, zongora, népzene (furulya, citera), szintetizátor és a tavalyi év során kísérleti jelleggel beindított (nagy népszerűségnek örvendő) moderntánc is tovább folytatódik.

A harmadik pillér a délután szakkör formájában megvalósuló tehetségműhelyek. A fenntartó támogatásával évek óta működő Rákóczi történelem szakkör, Biológia – környezetvédelem, Robotika, „Beszélni nehéz” nyelvművelő kör, „Vackor” báb-és színjátszó, „Túl az Óperencián” báb-és színjátszó. Harmadik éve folytatódik pályázati forrásból a német nyelvű dráma csoportos foglalkozás.

Sportkörökben folyó munka is évek óta példaértékű: szivacskézilabda, kézilabda, focisuli sportcsoport, sakk. Ebben a tanévben útjára indul a kosárlabda, ezzel színesítve a sportolni szerető gyerekek palettáját.

 

A tehetséggondozás két területből áll

  • A tehetségígéretek erős oldalának kibontakoztatásából, erősítéséből. Ez valósul meg a nívó csoportos tanítás, a művészeti oktatás és a szakkörök, sportkörök munkája során.
  • A tehetségígéretek gyenge oldalának fejlesztéséből (együttműködési képesség hiánya, arrogancia, értékelési problémák). Ezt a célt szolgálják az egyéb pihentető tevékenységek. Ilyen lehetőségek: színházlátogatás, tanulmányi kirándulások, múzeumlátogatások, múzeumpedagógiai foglalkozások, táborok és egyéb rendezvényeken való részvétel. Ezeknek a plusz tevékenységeknek a megszervezése, a pedagógusok áldozatos munkájának köszönhető.

 

 

További feladatunk az év során

A tanév során további feladatunk az NTP-s és MATEHETSZ-s pályázatok figyelése, a vezetőséggel való egyeztetés után a pedagógusok megszólítása.

 

Kapcsolatépítés

  • A Tokaj és Térsége Tehetségsegítő Tanáccsal való együttműködés ebben a tanévben is tovább folytatódik – közgyűlés, tehetségnap, pályázatok.
  • TTTST-ben együttműködő Tehetségpontokkal való kapcsolattartás.
  • A Pedagógiai Szakszolgálat Tokaji Tagintézményével való együttműködés.

 

Továbbképzés

A MATEHETSZ a tehetséggondozással kapcsolatos térítésmentes továbbképzéseket írt ki. Az iskola egyik fő tevékenysége a tehetséggondozás, ezért azoknak a kollégáknak a megszólítása, akinek nincs ilyen jellegű továbbképzése.

 

 

Köszönöm a tehetséggondozásban résztvevő kollégák áldozatos munkáját, az iskolavezetés segítő támogatását és a jövőben is kitartást kívánok munkájukhoz.

Köszönjük a fenntartónknak az óraszámok biztosítását a tehetségfejlesztő szakkörök működéséhez és reméljük, hogy a következő tanévben is támogatják az iskolánkban folyó ilyen jellegű munkát.

 

 

 

                                                       Majercsákné Kemecsei Zsuzsanna

                                                                    tehetségkoordinátor