SpielFreude

 

A 2018/2019-es tanévben iskolánk, a Tokaji II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola a Nemzeti Tehetség Program keretében meghirdetett „A hazai és határon túli köznevelési intézményekben működő komplex tehetséggondozó programok támogatása" felhívásra az NTP-KNI-18-0162 számon nyertes pályázatot nyújtott be „SpielFreude – A játék öröme” címmel.

A program lényege egy 60 órás német nyelvű dráma műhelyfoglalkozás sorozat volt, melyen 14 német nyelvet tanuló diák vett részt. Célunk az volt, hogy a már három éves múltra visszatekintő német nyelvű dráma tehetséggondozásban résztvevő gyermekeket új alkotói élményekhez és sikerek megéléséhez juttassuk, miközben bővítjük idegennyelvi tudásukat és csapatépítő készségeiket. A komplex személyiségfejlesztést, az új információk, a hagyományostól eltérő foglalkozások motiváló hatását használtuk ki az idegen nyelv szeretetének erősítésére, hatékony elsajátítására és nem utolsó sorban tehetségígéreteink kibontakoztatására. A műhelyfoglalkozások keretében a gyerekek változatos programokon, foglalkozáson vehettek részt, ilyen volt például a Márton nap, a karácsonyi barkácsolás, süteménykészítés, farsangi maszkok, húsvéti díszek és kellékek megalkotása.

A pályázathoz kapcsolódott egy kétnapos tanulmányút, melyre 2019. január 28-29-én került sor Budapesten. A két nap bővelkedett programokban: a Budapesti Kongresszusi Központban megnéztük Webber Macskák című zenés darabját a Madách Színház társulatának előadásában, látogatást tettünk az Osztrák Intézetbe és a Mesemúzeum interaktív foglalkozásán vettek részt a gyerekek.

A műhelymunka lezárásaként diákjaink részt vettek az április 30-án Rakamazon megrendezésre került Drámafesztiválon, melyen A csizmás kandúr című rövid színdarabot adták elő német nyelven. A gyerekek az előadásukkal elnyerték „A legtöbb színpadi elemet felvonultató csoport” címet, ezen kívül az egyik szereplőnk még különdíjban is részesült.

A pályázat harmadik része egy interaktív foglalkozás volt, egy német nyelvű kreatív délután, melyet május 8-án tartottunk. A gyerekek itt bemutatták a szüleiknek a Drámafesztiválon előadott színdarabot, majd egy interaktív foglalkozáson szülő-gyermek vetélkedő keretében adhattak számot tudásukról, valamint a kézműves foglalkozáson a vendégekkel együtt kreatívkodhattak.

Íme néhány gondolat a gyerekek élményeiből:

 „Nekem minden program nagyon tetszett, de legjobban a budapesti út!”

„Nagyon jó volt a Mesemúzeum, mert mi voltunk az élő játékbábuk az óriás-társasjátékban.”

„A Drámafesztivál és a próbák voltak a kedvenceim. Jó volt előadni a Csizmás kandúrt.”

„ A fellépés nagyon tetszett, utána fagyiztunk is.”

 

Ha a jövőben mód és lehetőség nyílik rá, szeretnénk folytatni ezt a már hatékonyan működő programot, mely a gyermekek számára új kihívásokat, tudásbővítést és együttműködési készségek elsajátítását eredményez.

 

A cikkhez tartozó galéria a következő linken érhető el:

Klikk ide!

 

Majercsákné Kemecsei Zsuzsanna és Mudri Ágnes 

műhelyvezetők